5 Aralık 2014 Cuma

Dünya'da Askeri Gücü (Ordusu) Olmayan Ülkeler

Çeşitli nedenlerden dolayı askeri gücü olmayan 10 ülkeyi sizler için listeledik. Bu ülkelerin kimisi tarihi yüzünden kimisi de konumu dolayısıyla ordu bulunmuyor. Fakat hepsinin, saldırıya uğramaları halinde başvuracakları yedek bir planları bulunuyor. İşte askersiz 10 ülke ve bu ülkelerin kendilerini savunma yolları...

Solomon Adaları

Kosta Rika


1947'de imzalanan Amerikan Ülkeleri Karşılıklı Yardım Anlaşması sayesinde herhangi bir ülkenin savaş ilan etmesi durumunda, Kosta Rika'yı koruyacak 21 ülke bulunuyor. Bunlar arasında A.B.D, Şili ve Küba da yer alıyor.

Samoa

Samoa'nın Yeni Zelanda ile 1962 yılında imzalanmış bir dostluk anlaşması bulunuyor. Dolayısıyla Samoa'ya yabancı bir saldırı olması durumunda Yeni Zelanda tarafından gerekli askeri yardım yapılacak. Ancak iki ülke de anlaşmayı istediği zaman geri çekme hakkına sahip.

Palau

Ulusal bir askeri güce sahip olmamakla birlikte Palau, siviller için koruma gerekli korumayı sağlamak amacıyla ulusal bir polis gücüne sahip. Ayrıca ülkeye herhangi bir saldırı olduğu takdirde Palau A.B.D tarafından korumaya alınmak zorunda. Bunu zorunlu kılan da 1983 tarihli Serbest Birliktelik Anlaşması...

Andora

Ulusal bir askeri güce sahip olmamakla birlikte Palau, siviller için koruma gerekli korumayı sağlamak amacıyla ulusal bir polis gücüne sahip. Ayrıca ülkeye herhangi bir saldırı olduğu takdirde Palau A.B.D tarafından korumaya alınmak zorunda. Bunu zorunlu kılan da 1983 tarihli Serbest Birliktelik Anlaşması...

Grenada

Grenada'yı gerektiğinde koruyacak belli bir ülke yok. Bölgesel Güvenlik Sistemi nedeniyle ülke Antigua ve Barbuda, Barbados, Dominik, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia ve Saint Vincent ve Grenadinler'e güvenebilir, fakat bu ülkelerin çoğu  yeterli askeri destek verebilecek durumda değil. Öyle gözüküyor ki Grenada'nın kurtarıcısı yine ancak A.B.D olabilir.

Marshall Adaları

Bu ülke A.B.D'nin koruması altında olduğu için, A.B.D Marshall Adaları'nın savunma ve güvenliğinden tümüyle sorumludur.

Liechtenstein

1868 yılında çok masraflı olduğu gerekçesiyle varolan ordusunu fesheden Liechtenstein'ın yalnızca bir polis kuvveti bulunuyor. Onun dışında ülkeyi korumak zorunda olan belli bir ülke bulunmuyor, ancak tehlike halinde İsviçre'den yardım geleceği tahmin ediliyor. İsviçre'nin Liechtenstein'ın savunmasından sorumlu olduğu konusundaki iddia ise iki ülke tarafından da ne doğrulandı ne de reddedildi.

Nauru

Dünyanın en küçük adası olarak bilinen Nauru'nun bırakın bir askeri kuvveti, bir başkenti bile yok. Ancak ülkenin istikrarını sağlamak amacıyla bir polis kuvveti bulunuyor. Nauru ile Avusturalya arasındaki resmi olmayan bir sözleşmeye göre, Avusturalya Nauru'nun temel savunmasını veya askeri ihtiyaçlarını temin etmek zorunda. Gerçekten de 1940'ta Alman saldırısına uğrayan Nauru'nın yardımına Avusturalya Donanması koşmuştu.

Vatikan

Dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan'ın eskiden ülkeyi, ve en önemlisi, Papa'yı korumak için askeri grupları bulunuyordu. Ancak 1970 yılında Papa IV. Paul bu grupları feshetti. Bugünse Vatikan'ın askeri gücüne en iyi örnek "Papanın İsviçreli Muhafızları" denilen birliktir. Bu grup, hem Papa'yı hem de Vatikan Sarayı'nı koruyor. Vatikan, Roma şehrinin içinde yer aldığı için ülkenin güvenliği de doğal olarak İtalya'nın sorumluluğu altında bulunuyor.

Kaynak: mynet.com


0 yorum:

Yorum Gönder