5 Aralık 2014 Cuma

Altimetre Nedir? Ne İşe Yarar?

Altimetre, deniz seviyesine göre bir yerin yüksekliğini ölçebilen özel bir barometredir. Barometreler basıncı mm civa olarak göstermelerine mukabil; altimetre, yüksekliği doğrudan doğruya metre cinsinden gösterir. Deniz seviyesinden itibaren yukarıya doğru ortalamada her 10,5 m çıkıldıkça barometre 1 mm civa basıncı kadar düşme gösterir.

Bir dağın eteğindeki basınç ile tepesindeki basınç bir değildir. Tepedeki basınç daha azdır. Altimetre 800 metreyi gösteriyorsa, o yerin yüksekliği deniz seviyesinden itibaren 800 metredir. Havanın nem ve sıcaklığına bağlı olarak atmosfer basıncı % 0.1'den az değiştiğine göre, altimetre ile yükseklik ölçerken yapılabilecek hatanın % 0.1'den az olması beklenir.

Altimetre, bir uçağın deniz yüzeyinden ne kadar yüksekte olduğunu tespit etmek ve göstermek için kullanılan bir alettir. Bu aletler hava basıncının deniz düzeyinden yükseldikçe azalacağı prensibine dayanarak çalışırlar. Ancak uçuş sırasında, değişen meteoroloji şartlarına göre (o yerin sıcaklığı, deniz yüzeyindeki hava basıncına göre) yeniden ayarlanması gerekir. Radar altimetreleri, uçaktan yayılan dalgaların toprağa çarpıp yeniden uçağa dönmesi prensibine göre çalışır. Kör uçuşlar için gerekli olan bu altimetreler her uçağa takılamayacak kadar pahalı bir alettir.

0 yorum:

Yorum Gönder